söndag 16 oktober 2011

Riitta Paakki Trio

På sommaren 2011 sände Finlands television i repris en mycket väl gjord och informativ serie om jazzmusiken i Norden. I det femte avsnittet av denna samnordiska produktion i sju delar uppträdde bland annat den finländska gruppen Riitta Paakki Trio som omedelbart väckte min nyfikenhet.

Riitta Paakki Trio grundades år 1996 medan pianisten Riitta Paakki ännu studerade vid Sibeliusakademins jazzavdelning. De två övriga medlemmarna är basisten Ari-Pekka Anttila och trummisen Mikko Hassinen, bägge mycket anlitade musiker på den finländska jazzscenen.

Trion som har uppmärksammats inom jazzkretsar allt sedan debutalbumet kom ut år 2000 har gett ut tre CD:n med mycket behaglig, väl spelad och icke-tillkrånglad jazz. Debutalbumet gjorde jazzhistoria i Finland eftersom det var det första instrumentalalbumet med en kvinnlig bandledare.

Det som gör Riitta Paakki Trio till en så bra grupp är att musikerna är mycket skickliga instrumentalister och otroligt samspelta. När man ännu lägger till att alla tre medlemmar komponerar låtar av hög kvalitet blir slutresultatet mångsidigt och omväxlande.

Gruppen gav ut sitt andra album Enne år 2004, på vilket man kan höra en tydlig och klar utveckling från debuten. Det fördjupade samarbetet har gjort gruppen mera nyanserad i det musikaliska uttrycket och slutresultatet är njutbar musik spelad utan möda och svårighet.

Den tredje, och hittills bästa, CD:n Onion gav trion ut år 2007. Åren tillsammans har ytterligare sammansvetsat musikerna och resultatet är ett av de finaste jazzalbumen någonsin i Finland. Skivan håller helt klart god internationell standard och kunde mycket väl ha kommit ut på det prestigefyllda tyska skivbolaget ECM.

Alltsedan jag skaffade de tre albumen i augusti har jag avnjutit dem vid flera olika tillfällen. Ibland lägger jag på Enne som bakgrundsmusik på lördagsförmiddagen då jag dricker mitt förmiddagskaffe och löser Åbo Underrättelsers korsord. Eller jag kan lägga på Onion och bara lyssna på den i lugn och ro och försättas i en mycket rofylld stämning.

Den som letar efter samtida jazz som får en på gott humör och som inte försöker vara något annat än det den är skall bekanta sig med Riitta Paakki Trio. Det är glädjande att det finns musiker som tror på sin sak och litar på att väl framförd musik når sina lyssnare. Riitta Paakki Trio är en fin ambassadör för finländsk jazzmusik och det är att hoppas att gruppen har många kreativa år framför sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar