tisdag 22 november 2011

Kråkkärret - ABC-stad?

Läsningen av Måns Wadensjös roman om Vällingby gav mig impulsen till följande tankelek och spekulation: finns det en motsvarighet till nämnda ABC-stad i min hemort Åbo? Efter att ha funderat på saken ett tag kom jag fram till att det i så fall endast finns två alternativ; de största förorterna Runosbacken och Kråkkärret. Jag har jag bott i Runosbacken och vet att serviceutbudet där inte är lika stort som i Kråkkärret och därför föll mitt val på den sist nämnda.

Då Kråkkärret byggdes under 1970- och 1980-talet var en bärande tanke att planera ingående och noggrant. Eftersom förorten skulle bli den största i staden engagerade man samtliga stora byggnadsentreprenörer och ett flertal duktiga arkitekter. Kråkkärret skulle inte enbart bli stadens största förort, utan även, i stil med Vällingby, en fristående och fungerande stad i staden med hög servicenivå. Samtidigt ville man behålla kontakten till den gamla moderstaden vilket man gjorde genom att välja gatunamn efter historiska personer och gårdar i Åbo.


Den lågkonjunktur som drabbade Finland i byggnadsskedet medförde att man blev tvungen att pruta litet på de ursprungliga planerna. Detta gick i första hand ut över bostadshusens byggnadssätt, allmänna standard och utrustningsnivå. En annan följd var att man byggde flera hyreshus än vad man ursprungligen tänkt sig vilket längre fram kom att påverka Kråkkärrets rykte negativt.

De offentliga byggnaderna som affärscentret, tornhuset, kyrkan, biblioteket och hälsocentralen är emellertid mycket stiliga och mera påkostade än bostadshusen. Dessa centralt placerade och synliga byggnader motsvarar klart och tydligt Vällingby centrum. Samtliga av dessa, plus ett antal övriga hus i området, är planerade av den stora arkitektbyrån LPR-arkkitehdit från Åbo och goda exempel på lyckad samtida arkitektur.

Om man utgår ifrån att en ABC-stad bör innehålla arbetsplatser, bostäder och ett centrum för att uppfylla kriterierna kan man konstatera att Kråkkärret kommer rätt nära.

Börjar man från bostäderna kan man enkelt slå fast att det finns rikligt med olika slag av bostäder i Kråkkärret. Här finns småhus, radhus, studentbostäder, ett stort antal höghuslägenheter och till och med några hus som enbart har lägenheter för åldringar.

Beträffande centrumfunktionerna är Kråkkärret väl utrustat. Pulsådern genom förorten är centralparken som utmynnar i det stora köpcentret som är byggt över vägen och binder samman Kråkkärrets två delar. I köpcentret ovanpå den livligt trafikerade vägen finns ett stort antal affärer.

Utöver det finns det rikligt med övrig service i området såsom till exempel daghem, skolor, hälsovårdscentral, bibliotek, kyrka, restauranger, pubar, socialbyrå, FPA-kontor, ungdomsgård, post, bank, frisersalonger och barberare, tvätteri, apotek, kiosk, ishall, fotbollsplaner, tennisplaner och motionsslinga.

Den svaga punkten för Kråkkärret som renodlad ABC-stad är sannolikt arbetsplatserna eftersom området inte kan erbjuda arbete åt majoriteten av dess invånare. En viss andel av befolkningen kan arbeta inom den service som området erbjuder men detta skapar inte tusentals arbetstillfällen och då man ytterligare beaktar att det inte finns många stora arbetsplatser i närheten kan man dra slutsatsen att Kråkkärret kommer nära en ABC-stad utan att nå riktigt ända fram till målet. Troligen var detta aldrig tanken bakom förorten, utan man eftersträvade att skapa en förort med en så hög servicenivå som möjligt och det lyckades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar