fredag 4 oktober 2013

Humble Pie: Smokin´

Otaliga gånger när jag har lyssnat på musik har jag reflekterat över hur många stora och viktiga rockskivor som släpptes år 1972. Genast kom jag att tänka på följande; Black Sabbath: Vol 4, Deep Purple: Machine Head, Emerson Lake & Palmer: Trilogy, Free: At Last, Rory Gallagher: Live In Europe, Van Morrison: Saint Dominic´s Preview, Mountain: Live – The Road Goes Ever On, The Rolling Stones: Exile on Main Street, Ten Years After: Rock & Roll Music to the World, Vinegar Joe: Rock´n Roll Gypsies, Uriah Heep: Demons and Wizards och The Magician´s Birthday, Wishbone Ash: Argus och Yes: Close to the Edge. Listan kunde göras betydligt längre och det är självfallet en smaksak vilka album man inkluderar.

Ett tillägg till min subjektiva förteckning är det helgjutna albumet Smokin´ av den hårt arbetande brittiska gruppen Humble Pie. Skivan innebar en ny start för bandet eftersom gitarristen Peter Frampton hade slutat efter lp:n Rock On och ersatts av den begåvade Clem Clempson (f.1949). Den stabila rytmsektionen med den aktivt spelande Jerry Shirley (f.1952) på trummor och den framträdande Greg Ridley (1947-2003) på bas var oförändrad. Likaså stod bandets obestridliga själ, sångaren och gitarristen Steve Marriott (1947-1991) stadigt kvar vid rodret.

Smokin´ hamnade hos oss då min äldre bror ville utforska ny terräng och utöka sitt musikrevir. Han hade läst om Humble Pie i den brittiska rocktidningen New Musical Express och hört ett par låtar på radio vilket hade väckt en viss nyfikenhet hos honom. När han sedan en dag hade några tior extra (en lp kostade då omkring 24-30 mark, dvs. cirka 4-5 euro) och inte hittade något självklarare val i skivaffären kom han hem med Smokin´. Skivan kom att leva ett något besynnerligt liv hos oss. Den stod på sin plats i skivhyllan och poppade med jämna mellanrum upp någonstans, däremellan kunde den vara glömd och ligga i dvala under långa tider.

Det som gör Smokin´ så stark är att skivan är en balanserad helhet och en lyckad mix av de element som gör Humble Pie till en unik grupp med ett helt eget sound. Här finns tunga rocksånger, rhythm and bluesbitar, soulinfluerade stycken, ballader och ett par renodlade blueslåtar. Detta omväxlande och väl avvägda låtval utförs av ett synnerligen samspelt band där rytmsektionen får rejält med utrymme liksom även Clempsons smakfulla gitarrspel och där kronan på verket utgörs av Marriotts kraftiga och oefterhärmliga sång.

Höjdpunkterna är många på skivan. Några låtar värda att nämna är det svängiga soulinfluerade inledningsspåret ”Hot´n´Nasty” som anger ton och stämning för albumet, den tunga trögflytande ”The Fixer” med suveränt gitarrspel av Clempson och en majestätisk cover av Eddie Cochrans klassiska låt ”C´mon Everybody” som rullar fram likt ett hellångt godståg. Sida två på vinylen inleds med min absoluta favorit Humble Pie-låt, ”30 Days in the Hole” där allt är perfekt; uppkäftigt attitydfullt gitarrspel, oöverträffad sång och ett allmänt ös som får en på utmärkt humör. Värda att nämna är även den närapå nio minuter långa långsamma blueslåten ”I Wonder” – en utmanare till Led Zeppelins ”Since I´ve Been Loving You” – i vilken hela bandet får glänsa samt det avslutande hårdrockspåret ”Sweet Peace and Time” där Humble Pie vräker på som bara detta band kunde när det var som bäst.

Kort sammanfattat är Smokin´ en platta utan svagheter. Skivan är definitivt en klassiker och Humble Pie ett sällsynt ärligt och uppriktigt band som man gärna unnade mera uppmärksamhet och uppskattning. I tiden var bandet en av de stora liveattraktionerna och den som vill höra mer gör klokt i att leta rätt på några liveinspelningar för en mera energisk grupp på scen får man leta efter.

Högt på min önskelista står en remaster-utgåva av Smokin´, gärna med litet icke-tidigare publicerat bonusmaterial och den sedvanliga uttömmande essän i broschyren. I väntan på den får man nöja sig med och njuta av den utgåva som finns.

Nedan några smakbitar:

30 Days in the Hole
http://youtu.be/sdXjm8pZMws
 
I Wonder
http://youtu.be/_-FO9tCJlQg
 
Hot ´n´Nasty
http://youtu.be/WWjiyRFtJlY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar